Mariënstede, een centrum in Dadizele voor mensen met een beperking, ontwikkelde samen met busoschool De Hoge Kouter een kassa voor mensen met een zware verstandelijke beperking. Het systeem is uniek in de wereld.

https://smartbelgium.belfius.be/deelnemers/kassa-mensen-kunnen-lezen-en-rekenen/

Bewoners van Mariënstede verkopen eigen producten (o.m. zuivel, brood, bio-groenten,…) in een winkeltje in het centrum. “Toen wij vaststelden dat slechts een handvol van de bewoners overweg kon met een traditionele kassa, besloten wij op zoek te gaan naar een alternatief”, vertelt directeur Lieven Detavernier.

“Om de winkel te runnen, moet je kunnen lezen en schrijven, rekenen, producten afwegen… Amper 2 mensen binnen ons centrum voldoen aan die vereisten. Daarom gingen we op zoek naar een kassa waarmee ook mensen met een zwaardere beperking kunnen werken. We hebben enkele voorbeelden gevonden in Nederland, maar ook die kassa’s bleken te complex voor onze doelgroep.”

Ons kassasysteem biedt mensen met een beperking jobkansen in het reguliere arbeidscircuitLieven Detavernier, directeur Mariënstede

Uniek prototype

Het project kwam in een stroomversnelling toen de Kortrijkse school voor buitengewoon secundair onderwijs De Hoge Kouter mee in het project stapte. Veel van hun schoolverlaters willen graag aan de slag in een winkel, maar ook zij ondervinden vaak problemen met klassieke kassa’s. Samen met Summit, een producent van kassasystemen, ontwikkelden Mariënstede en De Hoge Kouter een aangepaste kassa.

Contacteer Mediander

Wenst u op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van Mediander, schrijf u dan hier zeker in voor onze nieuwsbrief. Ook voor een specifieke vraag kan u onderstaand formulier gebruiken.

Mediander vzw